Alingsåsrally
Söndagen 28/1 – 2023
När det ljusnar i horisonten så tar vi pick å pack och ger oss ut i fågelmarkerna. Från det att det ljusnar och fram till kl.16:00 far vi runt inom kommungränsen och letar upp så många arter som möjligt. Efteråt tar vi en varmkorv och går igenom x-statistiken hos Tony Norman på Västgötagatan 9B.
Reglerna är som vanligt och enligt nedan.
Du som gärna vill vara med men inte har någon att bilda lag med kan höra av sig till Dick Strecker på telefon 0708-194869 så försöker han hitta något sammanhang/grupp där du kan delta.
Regler
1. Varje lag skall bestå av 2-4 deltagare.
2. Kryssning får göras mellan 00:00 och 16:00 under den aktuella tävlingsdagen.
3.Tävlingsområdet är Alingsås kommun. Samtliga fåglar måste befinna sig inom kommungränsen (kommunkarta) för att räknas. Ni kan exempelvis inte stå i Torp och räkna en fjällvråk som kretsar över Vårgårda.
4. Samtliga deltagare i laget måste under dagen se eller höra arten för att den skall få räknas. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara samma exemplar.
5. Det är inte tillåtet att med inspelade läten locka fram fåglar med hjälp av bandspelare, mobiltelefon eller annan apparatur.
6. Vi bör under tävlingen ta hänsysn till uppsatta skyltar på enskild väg etc. exempelvis vid Näset och Östad säteri.
Då kör vi....
VÅRSKÅDNING!
Vårens datum:
23/3, 13/4, 27/4, 11/5, 25/5, 2/6, 8/6 samt 15/6, då vi som avslut tar oss an nattfåglarna. Samlingstid bestämmer vi senare.
I övrigt samlas vi som vanligt på Willys parkering 08:00
Vart vi åker bestämmer vi på morgonen utifrån väder och observationer. Ta med fika och lunch vi brukar vara borta hela dagen.
Tiden kan ändras vid dåligt väder eller spännande observationerna så kolla på vår Bandsida ”AOS torsdagsgrupp” dagen innan.
Fågelskydd och föreningsombildning
För att kunna vara en organisation med större tyngd i fågel- och miljöfrågor så kommer Alingsås Ornitologiska Sällskap (AOS) snart att ombildas till en ideologisk förening i syfte att bl.a vara en intresseförening som bevakar fågelskyddsärenden i kommunen. Som ideell förening kommer AOS framleddes ta ut en årsavgift av sina snart 300 medlemmar istället för den engångsavgift som hittills varit gängse praxis.
AOS samarbetar med de närliggande ornitologiska föreningarna i detta arbetet. Arbetet omfattar en rad olika frågor rörande bl.a. våtmarker och våtmarksrestaurering, reservatsbildning, avverkningsplaner, kommunala skötselprogram för skogar och parkområden, vindkraftsetableringar och vissa jaktfrågor.
Viktigt är också arbetet med att skydda sårbara rastning- och häckningsbiotoper.
Som regional förening till Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) stödjer vi oss på det
handlingsprogram som SOF tagit fram. Det löpande arbetet sköts av vår fågelskyddsgrupp.
Rapporteringen av fågelobservationer och inventeringar ger underlag för forskning och åtgärdsprogram.
Aktuella pågående och kommande projekt:
- Nolhagaviken: Nyskapa öar för att skapa mångfald o bra rastmöjligheter.
- Våtmarker: Dialog med våtmarks ägare.
- Grustag: Dialog med grustags ägare.
- Fågelholkar. Tillverkning och uppsättning
Tony/Christer
EN VARNING!
På förekommen anledning så ber vi er vara särskilt aktsamma och uppmärksamma på tjuvar som tycks vara i farten i vårt närområde. En av våra medlemmar har i dagarna fått inbrott i sin bil, parkerad vid garageuppfarten, och blivit bestulen på sin kikarutrustning.
Det kan röra sig om de, inom området, specialiserade ligorna så, håll koll på i era grejer och håll också ögonen öppna för främmande "gynnare".
MvH/CJ
Foto: Christer Johansson
EuroBirdwatch
Helgen den 2-3 oktober är det äntligen EuroBirdwatch igen! En helg då tusentals personer är ute och skådar fågel och rapporterar vad de ser och hör. En viktig helg för att stärka fågelskyddet. Ingen anmälan behövs till EuroBirdwatch, det är bara till att ge sig ut med kikaren och rapportera in vad man sett. Vissa fågelklubbar och regionalföreningar har även roliga arrangemang denna helgen som du kan hänga med på. Mer finns att ta del av på EuroBirdwatch
Visst låter det som en toppenhelg?