Alingsåskrysset 2011

 

vinnarlag2011

I år genomfördes den lokala kryssartävlingen i ett strålande väder. Solen sken i princip hela dagen och temperaturen snurrade strax under nollstrecket. Det var väldigt fint i jämförelse med förra årets bitande kyla.

Antalet deltagande lag ökade från förra årets fem till hela sju stycken. Fler än tjugo personer deltog totalt. Det är roligt att så många engagerar sig i klubbens verksamhet.

Med tanke på att vi haft en så lång och kall vinter trodde många på förhand att antalet arter i år skulle vara lite lägre än förra året. Så blev det dock inte. Jag vet inte om det beror på att det stannat fler arter eller om vi var effektivare i vårt letande i år än förra året. Totalt observerades hela 52 arter mot endast 49 förra året men lägger vi ihop listorna för båda åren kommer vi upp i hela 61 arter. Här kommer en lista på dom arter som obsades i år.

Sångsvan, Gräsand. Stjärtand, Vigg, Knipa, Storskrake, Fasan, Havsörn, Ormvråk, Sothöna, Fiskmås, Gråtrut, Tamduva, Ringduva, Kattuggla, Gröngöling, Spillkråka, Större hackspett, Mindre hackspett, Sidensvans, Strömstare, Gärdsmyg, Rödhake, Koltrast, Björktrast, Kungsfågel, Stjärtmes, Entita, Talltita, Tofsmes, Svartmes, Blåmes, Talgoxe, Nötväcka, Trädkrypare, Varfågel, Nötskrika, Skata, Kaja, Råka, Kråka, Korp, Gråsparv, Pilfink, Bofink, Bergfink, Grönfink, Grönsiska, Gråsiska, Domherre, Stenknäck, Gulsparv

 

I fjol vann ”Malins Lakejer” genom att skrapa ihop 42 arter. I år skickade hon ut sina undersåtar utan att själv följa med, men det påverkade inte resultatet. Laget vann i år igen. Hela 46 arter kryssade man denna dag. I det vinnande laget ingick Fredrik Åstrand, Lars Andersson och undertecknad. Dom arter laget ”missade” var gröngöling, spillkråka, mindre hackspett, tofsmes, gråsiska och stenknäck..

Tvåa med 42 arter blev Johan och Anders Bergquist eller VSIXSL, som dom kallade sig. Jag tror inte vi kom fram till vad det står för men det är säkert nå’t som bara rödenebönder förstår.

Trea kom laget som vann årets nyårsrally i Västergötland, grattis förresten. Dom lyckades ”bara” skrapa ihop 36 arter, så med tanke på att de saknade en ordinarie medlem så kan man gissa sig till vem som gjorde grovjobbet på nyår. Dom som var med var Christer Johansson, Tony Norman och Jonas Sjögren.

På fjärde plats kom Lars-Evert Svensson, Torbjörn Sandell, Lennart Karlsson och Dennis Svensson med 35 arter. Nu sviker mig mitt minne så det är lika bra att jag inte försöker gå längre i listan. Vad jag inte glömt är dock att dom som var minst framgångsrika skyller på att dom hade ont om tid.

Det kommer fler planerade evenemang detta år jämfört med förra. Vi kommer närmast att tillsammans med SNF arrangera en kväll för ugglelyssning. Det kommer att ske i det närmaste, troligen redan om en vecka, högst två. Jag kommer att skicka ut ett meddelande till dom som är anslutna till SMS-larmtjänsten men det kommer naturligtvis också att utlysas på hemsidan.

Andra arrangemang blir nattsångarlyssning, någon av klubben arrangerad skådarresa, holkbygge och/eller uppsättning av holkar, pubkvällar och möjligen något annat. Så det finns mer att se fram emot.

Se hela listan observerade så här långt i denna tävling.

Ha ett trevligt fortsatt fågelår önskar AOS genom Mikael Danielsson.