Information inför Fågeltornskampen

Fågeltornskampen är inte bara en tävling mellan fågelskådare och fågeltorn även om detta är ett kul och spännande moment för evenemanget. Lika viktigt är dock möjligheten att möta, intressera och kanske också knyta nya medlemmar till er fågelförening/klubb. Vidare finns det möjligheter att media kan uppmärksamma aktiviteten. Någon/några har föreningar har redan skickat ut pressmeddelande till lokala media. SOF genom Anders Wirdheim kommer att skicka ut ett pressmeddelande till större tidningar och radio/TV. Med pressreleasen kommer en adresslista med era respektive e-postadresser att finnas med och telefonnummer från dem som skickat det med anmälan.

Flera av er som anmält lag har undrat om det går att få den artlista som Anette och Jossan håller i på SOF:s hemsida. Den har tyvärr tagit slut men meningen är att det ska finnas en lista i varje regionalförening. Förhoppningsvis ska vi kunna ta fram ytterligare en upplaga till nästa år.

Ta chansen att prata fågelskydd, skydd av habitat/biotop, lokala fågelskyddsaktiviteter och biologisk mångfald med dem som besöker ditt fågeltorn. Via länken http://www.sofnet.org/apps/file.asp?path=2&ID=5031&File=Biologiskmangfald.pdf finns det dokument om biologisk mångfald som SOF producerade förra året till stöd för aktiva medlemmar. Läs gärna igenom dokumentet innan. Dokumentet ger ett bra stöd eftersom frågor om biologisk mångfald ofta är svåra.

Rent praktisk gäller att alla arter hörda och sedda räknas mellan 05.00 och 13.00 lördagen den 7:e maj.

Rapportera till undertecknad så fort som möjligt efter klockan 13.00 helst via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. men det går även på telefon 070-2787428. Dessutom skulle jag uppskatta om ni under dagen ser någon häftig fågel eller något annat som kan vara värt att rapportera om besökare, intressanta, roliga frågor etc hör av med ett telefonsamtal. Jag kommer att vara tillgänglig hela dagen för support och befinna mig invid Ottenby naturum. Jag nås då både via e-post och telefon.

Det som ska rapporteras är antalet arter och antalet besökare till tornet. Vidare lista de arter som är lite ovanligare eftersom jag ska försöka sammanställa en totallista på arter för alla fågeltorn tillsammans.

Ni får dessutom hemskt gärna bifoga bild på fågeltornet, på laget, någon sedd fågel eller besökare. Viktigast är dock en bild av fågeltornet eller en länk till info om fågeltornet. (Detta för att vi kommer att börja bygga upp en lista över svenska fågeltorn på SOF:s nya hemsida).

Avstämning med finnarna kommer att ske klockan 17.00 och då ska vi förhoppningsvis dels ha korat ett vinnande svenskt fågeltorn och dels ett vinnande fågeltorn i Finnkampen. Dessvärre kommer vi att förlora tävlingen om antalet fågeltorn där kampen genomförs. Hittills har runt 30 svenska lag anmält sig och finnarna brukar ha ungefär 300 lag i i sitt ”Battle of towers”.  Informationen kommer ut på hemsidan så fort som möjligt under lördagseftermiddagen och kanske kan jag lägga ut några notiser löpande om ni hör av under dagen.

Lycka till och må bästa fågeltornskampande lag vinna!

Hälsningar Anders Lundquist, SOF